Glas – directe straling

Een huis dat gebruik maakt van directe instraling dient als zonvanger te fungeren. De zonnestralen moeten zoveel mogelijk naar binnen doordringen en daar worden geabsorbeerd door de interne elementen van de constructie, tj.; plafonds, vloeren en wanden. Materialen voor de constructie van interne scheidingswanden moeten een hoge warmtecapaciteit hebben.

Het materiaal waardoor de zonnestralen het huis binnendringen is glas. Honderden jaren gebruikt, het wordt constant uit dezelfde materialen gesmolten, namelijk: kwarts zand, Frisdrank, dolomieten, kalksteen en additieven die specifieke eigenschappen geven.

Ramen en glazen oppervlakken in het gebouw waren altijd bedoeld om het interieur te verlichten, visueel contact met de buitenwereld mogelijk maken en de weldadige zonnestralen binnenlaten. Bovendien vormden ze een transparante afdekking tegen de externe atmosferische invloeden. Architecten beschouwen de raamopening als een van de basiselementen van de architectonische compositie. Al eeuwenlang de vorm van het gat, of een glazen vliegtuig, in tegenstelling tot een volledige muur, het was een bepalende factor voor veranderende tijdperken en bouwstijlen.

Er worden tientallen glassoorten geproduceerd, die veel verschillende functies kan vervullen, maar voor passieve systemen zijn de glassoorten die de maximale hoeveelheid licht en zonlicht in het interieur laten het meest interessant, en het stoppen van de penetratie van warmtestralen naar buiten.

Dergelijke eigenschappen hebben gewoon vensterglas, die na enkele verbeteringen een zeer efficiënte zonnecollector wordt (lager ijzeroxidegehalte, anti-reflecterende coatings, selectieve lagen). Glas laat zonnestraling bijna over de gehele breedte van het spectrum in het gebouw doordringen (zonder enige ultraviolette straling) van 0,3 μm doen 3 μm, a stopt langgolvige infraroodstraling (thermisch) met een golflengte erboven 3 μm. Dit fenomeen staat bekend als het broeikaseffect, of broeikas. Van nature, warmte wordt via raamopeningen naar buiten overgedragen, niet alleen door straling, maar ook door geleiding of convectie van lucht, maar ook door permeatie.

Dit bericht is geplaatst in Bouw. Maak een bladwijzer van de permalink.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *