Veilige fundering van het gebouw

Bouwgrond, waarop het gebouw is gefundeerd, neemt via de fundering het gewicht van het gebouw over. Bouwgrond is zelden een homogene laag, vormen meestal gelaagdheden van verschillende grondsoorten met verschillende eigenschappen.

Een veilige fundering van het gebouw vereist een gedetailleerd onderzoek van de grond. Alvorens verder te gaan met het ontwerp van de fundering, is het noodzakelijk om te bepalen:

• Grondsoort

o De beste funderingen zijn stevige rotsen. Er is praktisch geen bodemdaling in gesteente,

o Losse minerale grond is een goede basis voor het bouwen van funderingen. Steen- en grindbodems zijn niet erg samendrukbaar en er komt bijna geen haarlijn van water in. Zandgronden zijn goed doorlatend voor water, maar de capillaire stijging van het water neemt des te meer toe, hoe kleiner de korrelgrootte van de grond. Losse grond bezinkt onmiddellijk nadat de funderingen volledig zijn belast – bodemdaling stopt nadat de bouw is voltooid,

• Cohesieve minerale bodems – Het gevaar in cohesieve bodems is snel en gemakkelijk bevochtigen. Als gevolg van hoge vochtigheid zwelt de grond aanzienlijk op en wordt het gebouw opgetild. Cohesieve bodems zijn heave bodems - ze nemen toe in volume nadat het water erin bevriest. Bodemdaling van cohesieve bodems is langdurig (tot meerdere jaren) en bestaat uit het verplaatsen van het water dat erin zit. Osfedatie van cohesieve bodems kan ongelijkmatig zijn.

• Organische grond is een slechte basis voor het bouwen van gebouwen. Ze worden gekenmerkt door grote en ongelijke nederzettingen, daarom kunnen er alleen lichte constructies op worden geplaatst. Het water in deze bodems bevat zure humusverbindingen die schadelijk zijn voor beton en andere bouwmaterialen.

• Laadvermogen is de ultieme belasting, die kan worden aangenomen door een eenheid van het grondoppervlak zonder de evenwichtstoestand te verstoren. Vanwege de veiligheid van de constructie wordt de toegestane belasting bepaald (minder dan volledige capaciteit). Bodembelasting veroorzaakt vervorming die zetting wordt genoemd (Inklinking van grond, korrel vervorming, verplaatsing van water, de grond omhoog en opzij duwen),

• Diepte van grondvorst. Bodembevriezing is het bevriezen van watermoleculen in de grond. Door bevriezing neemt het watervolume toe, als gevolg hiervan begint de grond te zwellen en de elementen die erop rusten op te blazen, het veroorzaken van schade aan vloeren op de grond en verplaatsing van funderingen en keldermuren. In Polen is de diepte van het bevriezen van de grond vanaf 0,8 Doen 1,2 M.

* Natuurlijk bodemvocht. Voor goed doorlatende, niet-samenhangende grond (grind of zand) aangenomen kan worden dat er geen grondwater onder druk staat. Kelders mogen alleen worden beschermd tegen natuurlijk bodemvocht.

* Watercondities – grondwaterstand en de aanwezigheid van grondwater. Het uitvoeren van funderingen onder het grondwaterpeil vraagt ​​om bescherming van ontgravingen tegen overstromingen en uitvoering van zware waterdichtingen en drainage, waardoor de kosten aanzienlijk stijgen. Grondwater is bijzonder gevaarlijk in de aanwezigheid van samenhangende bodems en de locatie van het gebouw op een helling. Wanneer deze wateren zich opstapelen – muren en vloeren in de kelder worden blootgesteld aan water onder druk.

Met overwegend ondoorlatende of slecht doorlatende bodems (klei, leem, margiel) moet worden aangenomen, dat oppervlaktewater en water uit de watervoerende laag sijpelen in de aanvulling van de geul, en dan stapelen ze zich op. Dan moet de mogelijkheid worden overwogen om bandafwatering rond het gebouw toe te passen.

• Richtingen van de grondwaterstroming en de mate van agressiviteit ervan. Grondwater kan agressieve chemicaliën bevatten (np. koolzuur en sulfaatzuur), die materialen in de kelder vernietigen.

Het geotechnisch advies vormt de basis voor de materiaalkeuze en het ontwerp van de fundering van het gebouw, fundering diepte, soort waterdichting, itp.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *